Pravilno umivanje zob

Z rednim in temeljitim čiščenjem zob lahko dosegamo izredne uspehe pri preprečevanju zobne gnilobe in bolezni dlesni.

Zakaj 2 krat na dan?

Zobna gniloba in razvoj bolezni dlesni in obzobnih tkiv se prične razvijati, če se zobne obloge na vaših zobeh več kot 12 ur. To je razlog, da je za vzdrževanje ustrezne ustne higiene priporočljivo vsaj dvakrat na dan odstranjevati zobne obloge: 1 krat zvečer in 1 krat zjutraj. In to s kombinacijo čiščenja z zobno ščetko, nitko in medzobno ščetko. Le kombinacija uporabe treh pripomočkov nam omogoča učinkovito odstranjevanje zobnih oblog.​
​​
Koliko časa je potrebno zobe ščetkati?

Za učinkovito odstranitev zobnih oblog  je potrebno ščetkati 2 krat dnevno po 2 minuti. Opozoriti vas moramo, da so na žalost raziskave pokazale, da v povprečju vsak odrasli posameznik nameni premalo časa za posamezno čiščenje, v povprečju le od pol do ene minute.

Kakšno zobno ščetko naj kupim?

Zobna ščetka naj ima srednje trde, najlonske ščetine z zaokroženimi konicami. Pretrda in neustrezno pristrižena vlakna lahko poškodujejo dlesni in tudi trda zobna tkiva. Ročaj in glava ščetke morata biti primerna starosti uporabnika in velikosti ust. Bolje se obnese ščetka z manjšo glavo. Zobna ščetka naj bo primerno, tako da zajame enega do dva zoba. Glava zobne ščetke naj bo proti koncu zožena, saj boste tako lažje dosegli težje dostopne predele pri zadnjih zobeh ter notranje ploskve sprednjih zob. Učinkovitost ščetkanja je vsekakor bolj odvisna od tehnike in časa, ki ga za to opravilo porabimo, kot pa od same ščetke.

Kako si pravilno očistim zobe?

Pomebno je, da je čiščenja vsakokrat lotimo sistematično. Pomagalo nam bo upoštevanje določenih pravil.
S ščetkanjem zob začnemo ob zadnjem zobu na zunanji  strani in čistimo samo v smeri od dlesni proti zobu ter tako potujemo do drugega konca zobnega loka. Nadaljujemo s ščetkanjem na istem zobu z notranje strani in zopet potujemo na drugi konec zobnega loka. Na koncu očistimo grizne ploskve.  Vsak posamezni korak čiščenja ponovimo desetkrat. Postopek ponovimo v obeh čeljustih. Skupaj na čiščenje traja vsaj dve minuti. Oglej si video!
 

 

Zobne obloge se najpogosteje nabirajo med zobmi, kjer jih je tudi najtežje očistimo. Za čiščenje stranskih ploskev zob uporabljamo zobno nitko in medzobno ščetko. Za eno nitkanje uporabimo približno 40 cm zobne nitke in jo napnemo s palcem ene in kazalcem druge roke.
- Nitko potisnemo med zobe do dlesni.
- Nitko ovijte okrog zoba in jo pazljivo potisnite pod prosti rob dlesni.
- Nitko ovijte okrog zoba in se z žagajočimi gibi pomikajte proti vrhu zoba.

S tem načinom očistite tudi zob na drugi strani medzobnega prostora. Če je v medzobnem prostoru prisotna obloga ali zobni kamen, je potrebno to oblogo očistiti pri zobozdravniku. Oglej si video!

 

 

Najpogostejši vzroki za ustni zadah so prisotne zobne obloge na zobeh in na jeziku. Zobne obloge na zobeh čistimo z zobnimi ščetkami, nitko in medzobnimi ščetkami, obloge in bakterije na jeziku pa lahko čistimo s strgalom za jezik. Izbočeno površino strgala za jezik postavite čim dlje na koren jezika, kolikor vam dovoljuje refleks bruhanja, in potegnite proti konici jezika (od zadaj naprej). Nekaj potegov običajno zadošča za učinkovito čiščenje. Strgalo lahko kupite v lekarni ali specializiranih trgovinah. Uporabljajte ga enkrat na dan po umivanju zob oziroma po potrebi.

DOMOV

Kontaktni podatki

Zobna ordinacija Knežević d.o.o.
Brilejeva 12
1000 Ljubljana
Telefon: (01) 519-00-73
E-mail: zobozdravstvo.knezevic@gmail.com
Spletna stran: www.zobozdravnik-knezevic.com

Ordinacijski čas:

Ponedeljek 08:00 - 14:00
Torek 08:00 - 19:00
Sreda 08:00 - 19:00
Četrtek 08:00 - 19:00
Petek 08:00 - 14:00