Pregled zob in dlesni

​​Prvi pregled vključuje celovit preventivni pregleda zob, obzobnih tkiv in celotne ustne votline. Skrbnega pregleda so deležne zobne in nezobne površine. Pregled zob je opravljen s sondo in ogledalcem.

​V kolikor želite ujeti pravi termin za ponovni pregled stanja vaših zob, se lahko pri zadnjem obisku Zobne ordinacije Knežević dogovorimo, da vas čez določen rok, ki ga določimo glede na stanje vaših zob, brezplačno pokličemo in opomnimo, da si v prihodnjih tednih rezervirate termin za ponovni preventivni pregled.

Pregled zob

 

Ugotavljamo prisotnost kariesa, zabarvanost zobnih površin in tesnost obstoječih zalivk. Pri ugotavljanju kariesa si pomagamo s presvetlitveno svetlobo in posebnimi barvili za ugotavljanje kariesa. V kolikor obstaja sum, da za zobno sklenino obstaja karies, lahko posamezni zob tudi rentgensko preverimo. Pregledamo obstoječe plombe, prevleke, mostičke in ocenimo njihovo ustreznost. V kolikor so plombe počene, previsne ali drugače neustrezne, vam bomo svetovali njihovo ustrezno zamenjavo. Pri mostičkih in protezah ocenimo njihovo ustreznost in funkcionalnost. Svetovali vam bomo tudi, na kakšen način nadomestiti morebitni manjkajoči zob.

 

Če ostane začetni karies nezdravljen, prodira v globino, kjer doseže mehkejše tkivo, kot je sklenina. Doseže lahko celo živec. Kar nam seveda povzroča zobobole.

 

 

Pregled dlesni

 

Posebno pozornost posvetimo morebitnim vnetnim spremembam v obliki nabreklih in otečenih dlesni, povečanju globine zobnih žepov in morebitnim krvavitvam iz otečenih dlesni. S parodontalno sondo ocenimo stopnjo zdravja obzobnih tkiv in izmerimo globino obzobnih žepkov. Za vsak zob posebej preverimo tudi stopnjo majavosti in morebitno prizadetost koreninskih razcepišč.

 

Poleg zob in obzobnih tkiv je potrebno pregledati še mehka tkiva ustne votline in vratu. Drobne razjede, ki jih lahko opazimo na mehkem in trdem nebu, žrelu, jeziku, ustnicah in licu so vedno potrebne posebne pozornosti, saj lahko vodijo v predrakave ali druge bolezenske spremembe.

Dodatne možnosti

 

  • Slinski test

 

S pomočjo slinskega testa ocenimo, kakšna je stopnja tveganja za nastanek in razvoj kariesa ter parodontalne bolezni.

  • Lokalno rentgensko slikanje

Za natančnejšo diagnostiko nam je v pomoč tudi lokalno rentgensko slikanje, s katerim ocenimo stanje zob in kosti, najdemo morda neizrasle  zobe, odkrijemo karies pod zobnimi plombami in odkrivamo morebitna vnetna žarišča (granulome).

 

Naročite se na pregled zob in dlesni - pokličite nas na 01/519-00-73 ali nam pišite.

Nazaj k storitvam

Kontaktni podatki

Zobna ordinacija Knežević d.o.o.
Brilejeva 12
1000 Ljubljana
Telefon: (01) 519-00-73
E-mail: zobozdravstvo.knezevic@gmail.com
Spletna stran: www.zobozdravnik-knezevic.com

Ordinacijski čas:

Ponedeljek 08:00 - 14:00
Torek 08:00 - 19:00
Sreda 08:00 - 19:00
Četrtek 08:00 - 19:00
Petek 08:00 - 14:00