Zdravljenje vnetih dlesni in paradontalnih bolezni

Večina se nas sploh ne zaveda, da bolezen imamo, saj se nam zdijo krvaveče dlesni nekaj običajnega in temu pojavu ob umivanju zob ne posvečamo pozornosti. Vse to največkrat poteka brez večjih težav, ki bi pacienta opozarjali na njeno prisotnost.

V Zobni ordinaciji Knežević postavimo diagnozo s pomočjo kliničnega pregleda, pri katerem običajno ugotovimo prisotnost zobnih oblog in rentgenskega posnetka. Najpogostejši vzrok zanj je pomanjkljiva ustna higiena. Zobne obloge , ki se zadržujejo ob robu dlesni in v žlebu dlesni, so glavni razlog za nastanek vnetja obzobnih tkiv.

Zobne obloge  lahko vidimo ali jih zatipamo pod nivojem dlesni. Krvaveča dlesen na dotik govori o stalni prisotnosti mehkih zobnih oblog, v katerih je polno bakterij, ki povzročajo vnetje dlesni. Rentgenski posnetki so osnova za diagnostiko bolezni. Nudijo tudi podatke o količini izgubljene kosti (kost, ki obdaja zobne korenine), kar je ključno za določitev resnosti in težavnosti parodontalne bolezni. Količino izgubljene kosti in globino obzobnih žepov izmerimo s posebnimi merilnimi parodontalnimi sondami. Globina obzobnih žepov je glavni podatek, ki narekuje način terapije in prognozo bolezni.

Kako močno so obolele dlesni?

V kolikor govorimo o krvavečih dlesnih, imamo lahko eno od parodontalnih bolezni, ki se ločita po stopnji vnetja:

1. Gingivitis nastane že ob nekajdnevni prisotnosti bakterijskih zobnih oblog na kritičnih mestih. Glavna zastojna mesta zobnih oblog so poleg neravnin na zobnih površinah, ki so temelj nastanka zobne gnilobe, medzobni prostori in črta, kjer se prosti rob dlesni dotika zoba. Vnetje dlesni se kaže kot pordelost in otekanje roba dlesni. Krvavi že ob običajnem umivanju zob z zobno ščetko.

Kasneje se pridruži tudi ustni zadah. Žal je še vedno pogosto prisotno zmotno mnenje, da je krvavitev iz dlesni nekaj normalnega. Zaradi krvavitev se pogosto ljudje tem mestom pri ščetkanju izogibajo. Mehke zobne obloge se tako kopičijo, s pomočjo sestavin v slini mineralizirajo, kar privede do nastanka trdih zobnih oblog – zobnega kamna, ki predstavlja prvo gojišče bakterij. Tako se vnetje ohranja leta ali celo desetletja in bolezen napreduje.

Strokovnjaki ocenjujejo, da se pri vsakem petem pacientu iz gingivitisa razvije parodontitis, kot nadaljevanje propada povezave med zobno korenino in obzobnimi tkivi.

​2. Parodontitis prepoznamo po obzobnih žepih. Ti nastanejo tako, da se prirastišče dlesni umika zobu v smeri proti koncu korenine. V obzobnih žepih se poveča prostor med zobom in dlesnijo, kar predstavlja novo zastojno mesto za zobne obloge, spremenijo pa se tudi lokalne razmere, ki omogočajo zastoj večjih količin plaka in povečanje števila bakterij.

Poleg umika dlesni propadajo tudi vezivna vlakna, ki vežejo zob s kostjo, ter čeljustna kost. Pri razvoju parodontitisa se dlesen odmakne, zobje postanejo daljši, pričnejo se majati, njihov položaj se spremeni. V kolikor bolezni ne zdravimo, je posledica izguba zoba.

Napredovanje bolezni nas ne opozarja, saj se razvija ob nebolečih dlesnih. Pri kadilcih se lahko zgodi, da bolezen napreduje brez krvavečih dlesni kot posledica manjše prekrvavitve obzobnih tkiv zaradi kajenja.


Kaj lahko naredimo sami?

Zdravljenja bolezni  se pacienti lotevajo z ustrezno ustno higieno, zmanjšanjem ali prenehanjem kajenja in stresnim življenjem. Vzpostavitev in vzdrževanje ustrezne ustne higiene, ki vključuje uporabo medzobnih krtačk, medzobnih nitk in električnih krtačk, ponavadi preprečuje napredovanje bolezni in zdravljenje parodontalne bolezni. Terapija, ki jo bo vzporedno izvajala Zobna ordinacija Knežević, bo brez ustrezne pacientove ustne higiene, neuspešna.


Kako vam lahko pomaga Zobna ordinacija Knežević?

Uspešnost zdravljenja je odvisna od ravnanja pacienta samega in od ustreznega strokovnega zdravljenja. Glavna naloga strokovne terapije je odstranitev zobnih oblog in kamna, ki ga pacienti sami s ščetkanjem ne morejo odstraniti. Gingvitis se lahko s tem načinom popolnoma pozdravi brez trajnih posledic.

Pri parodontitisu pa se poleg vnetih dlesni pojavljajo tudi poškodbe ostalih obzobnih tkiv (zobnega cementa, pozobnice in čeljustne kosti), ki so trajne in jih tudi z ozdravitvijo vnetja ne moremo več vrniti v prvotno stanje.

a) V prvi fazi zdravljenja je potrebno zmanjšati količino bakterijskih oblog in kamna, ki je glavni vzrok za nastanek bolezni. S pomočjo ultrazvočnih in ročnih  instrumentov odstranimo zobni kamen s površine zoba nad dlesnijo in iz obzobnih žepov, z ročnimi instrumenti pa površine korenin zgladimo.

b) Če se kljub temu vnetje nadaljuje in razvija, sledi druga, kirurška faza zdravljenja, s katero zmanjšamo ali odstranimo obzobne žepe in s tem vzpostavimo pogoje za izvajanje ustne higiene. V zobni ordinaciji Knežević napotimo pacienta v takem primeru k specialistu.

c) Tretjo fazo zdravljenja predstavlja ​vzdrževalno zdravljenje, ki v nadaljevanju omogoča sprotno odstranjevanja  zobnih oblog  in prepreči ponovitev vnetnega procesa.  Običajno se merjenje žepov in čiščenje izvaja na pol leta.
 

Nazaj k storitvam

Kontaktni podatki

Zobna ordinacija Knežević d.o.o.
Brilejeva 12
1000 Ljubljana
Telefon: (01) 519-00-73
E-mail: zobozdravstvo.knezevic@gmail.com
Spletna stran: www.zobozdravnik-knezevic.com

Ordinacijski čas:

Ponedeljek 08:00 - 14:00
Torek 08:00 - 19:00
Sreda 08:00 - 19:00
Četrtek 08:00 - 19:00
Petek 08:00 - 14:00