Delne in totalne proteze

Totalna proteza nadomešča vse zobe v čeljusti.

Zgornja totalna proteza je sestavljena iz plošče, ki prekriva nebo in sega v prostor med ustnicami in lici na eni ter čeljustmi na drugi strani. Nanjo so pritrjeni zobje. Predstavlja dobro rešitev za oskrbo brezzobe zgornje čeljusti.

Spodnja totalna proteza težje dosega ustrezno stabilnost v ustni votlini, zato se večkrat uporablja kot začasna rešitev. Največkrat se stabilizacijo proteze rešuje z dvema zobnima vsadkoma - implantatoma, kar zadošča za povrnitev funkcionalnost.


Konusna proteza

Konusna proteza je totalna proteza,  ki sedi na dlesni in posebno obdelanih zobeh nosilcih (konusnih prevlekah), ki izboljšajo stabilnost proteze in omogočajo dober nadzor nad žvečenjem. Namesto konusnih prevlek se lahko uporabijo tudi koreninske kapice.  Konusne proteze so največkrat začasna rešitev ali rešitev po nenadni izgubi zob saj pacientom olajšajo prehod na druge vrste totalnih protez.


Proteza na implantatih

Takšne proteze predstavljajo najboljše rešitve, saj zagotavljajo ustrezno stabilnost totalnim protezam. Z večanjem števila implantatov večamo tudi stabilnost proteze, pri tem da obdržimo enostavnost vzdrževanja.


Delne proteze

V kolikor manjkajoči  zobje ne dopuščajo izdelave mostičkov, se izdela delna proteza.

Na protezi so nameščene žične zapone, ki objamejo obstoječi zob na vsaki strani. Delna proteza ima lahko tudi drugačne načine pritrditve: npr. z ulito kovinsko bazo, nealergenimi termoplastičnimi masami in z bazo, ki temelji na sidrnih elementih.

Takšna pritrditev omogoča enakomerno in predvidljivo razporeditev sil pri žvečenju na zobe, na katere je pritrjena delna proteza.
 

Nazaj k storitvam

Kontaktni podatki

Zobna ordinacija Knežević d.o.o.
Brilejeva 12
1000 Ljubljana
Telefon: (01) 519-00-73
E-mail: zobozdravstvo.knezevic@gmail.com
Spletna stran: www.zobozdravnik-knezevic.com

Ordinacijski čas:

Ponedeljek 08:00 - 14:00
Torek 08:00 - 19:00
Sreda 08:00 - 19:00
Četrtek 08:00 - 19:00
Petek 08:00 - 14:00